Informatie - Alcudia

Alcudia
Het vredige provinciestadje tussen de baaien van Alcudia en Pollença wordt geheel omsloten door middeleeuwse stadsmuren. Alcudia is een van de mooiste plekjes die mensenhanden op Mallorca tot stand hebben ge­bracht. De parochiekerk San Jai­me is als hoekpilaar bij de vesting aangetrokken. Van deze vesting vormen ook de beide stadspoor­ten een deel, fraai opgetrokken uit geel zandsteen. De Puerta de San Sebastián ontsluit de stad in de richting van Palma, de oudere Puerta de Xara in de richting van de haven. Je kunt zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant om de goed onderhouden muur heen lopen; onderweg komt je bij een kleine, ongeveer honderd jaar oude arena voor stierengevechten.

Alcudia ziet er compact uit, de straten zijn smal en schaduwrijk, met veel oude huizen en een bij­zonder mooi stadhuis. In het cen­trum lopen al de straten iets op. Dat is de erfenis van de Arabieren. Toen deze in het jaar 903 in de baai van Alcudia aan land gingen, trof­fen ze de ruïnes aan van de door de Vandalen in 450 verwoeste Romeinse stad Pollentia. In plaats van de nederzetting weer op te bouwen, stichtten ze op de zee­waarts gelegen heuvel (alkudia in het Arabisch) een nieuwe stad. Voor de naam lieten ze zich in­spireren door de ligging. Alcudia werd de hoofdstad van het ver­overde eiland. Deze eer ging in de loop van de Arabische heerschappij over op Palma, wat een rivaliteit van honderden jaren lang tussen beide steden teweeg­bracht. Deze rivaliteit bestaat nog steeds. Al meer dan 60 jaar voor­ziet de energiecentrale bij Alcudia geheel Mallorca van elektriciteit, behalve Palma. De capaciteit vol­staat bovendien om het naburige eiland Menorca te voorzien.  

Het toeristische imperium van Alcudia strekt zich uit naar beide kanten van het schiereiland La Victoria. De aan de baai van Pollença grenzende kant is bijna vol­ledig bebouwd; daar liggen de kleinere vakantieoorden zoals Mal Pas en Bonaire.

Het 17 km lange strand aan de baai van Alcudia vertoont geluk­kig nog onbebouwde plekken. Het belangrijkste vakantiecen­trum is het 3 km ten zuiden van de stad gelegen Port d' Alcudia. Dit is in het noordoosten van Mallorca de levendigste haven voor visserij, handels- en pleziervaart. 's Zo­mers is Port d' Alcudia een woelige badplaats met voornamelijk grote hotels en appartementen, met cafés, disco's en toeristen.

Bezienswaardigheden
Opgravingen van de Romeinse stad Pollentia

Het terrein met ruïnes ligt direct aan de weg naar Port d' Alcudia, ter hoogte van de parochiekerk San Jaime.

Dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang

 Museo Monográfic de Pollentia

Hier worden de belangrijke vond­sten uit Pollentia bewaard: bouwkundige resten, keramiek en munten; te zien zijn verder modellen van Romeinse huizen. cl. SanJaime 2

Dagelijks behalve maandag 10.30-13.30 en 15.30-18.30 uur

Teatro Romano
Van het Romeinse theater zijn alleen de funderingen bewaard gebleven. De plek ademt deson­danks een antieke sfeer. De rich­tingwijzer bij km 51 aan de weg van Alcudia naar Port d' Alcudia is verweerd en gemakkelijk over het hoofd te zien; er loopt een voet­pad van ongeveer 200 m vanaf de weg.

Parochiekerk San Jaime
Het huidige gebouw stamt uit de 16e eeuw, maar al in 1248 werd er van deze kerk gewag gemaakt. Het Spaans-gotisch gehouden interieur herbergt twee prachtige stenen preekstoelen en een go­tisch hoofdaltaar. In de barokke zijkapel vindt u het kruisbeeld Santo Cristo, dat op het Annafeest van 26 juli plechtig wordt getoond. De sleutel van de kerk kunt u afhalen bij de pastorie (Casa Rectoral).

UITSTAPJES
Campanet

Dit boerendorp ligt aan de weg Alcudia-Palma, aan de voet van de Puig Tomir (1103 m). De kerk Sant Miquel is een van de oudste van het eiland. De kerk werd rond 1220 gebouwd en moet al in de Arabische tijd als christelijk bedehuis zijn gedoogd. De druipsteen­grotten (Cuevas de Campanet) zijn dan wel de kleinste, maar ook de mooiste op Mallorca (prachtige schilderingen). De rondleiding duurt 20 minuten en is zeer in­ormatief. Bij de afslag van de C-713 naar Campanet liggen een glasblazerij en het glasmuseum La Menestralia.

Elke dinsdag is er markt in de hoofdstraat.

Nuestra Seiiora de la Victoria
In Alcudia staat 100 m ten zuiden van de Puerta de Xara een richtingaanwijzer 'Ermita de la Victoria'.
Daar wordt de bede­vaartskerk hoog boven op het schiereiland La Victoria mee bedoeld; het heiligdom van de 'Madonna van de Victorie' bereikt men na 2,5 km. Deze weg kent geen druk autoverkeer. Voor de liefhebber vormt hij ook een mooie wandelroute. In 1551 stalen Turkse piraten het kleine ma­donnabeeldje uit de bergkapel. Op wonderbaarlijke wijze stond ze de volgende dag weer op haar oude plaats. Nadat dit wonder zeven jaar later nog eens was voorgevallen, lieten de Turken Alcudia verder voorgoed met rust.

Vanaf de kerk heb je een prachtig vergezicht. Maar het panorama vanaf de Atalaya d' Alcudia, dat na een halfuur lopen is te bereiken, reikt nog verder. Van de grijze rotswanden van het schiereiland Formentor in het westen, tot aan de kale, glimmende bergen bij Cabo Farrutx in het oosten overziet u van hieruit twee baaien, die van Pollença en die van Alcudia.

TIP……..
De stad Alcudia is met het openbaar vervoer heel goed te bereiken.

Op zondag & dinsdag is er een hele gezellige markt in de binnenstad van Alcudia.

Overzicht - Startpagina

© 2004 - 2008 ©MallorcaExpert